Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

Het blijft maar lekker weer! Fijne temeraturen, regelmatig zon en weinig wind, de perfecte ingredienten om lekker in de tuin bezig te gaan. En dat doe ik nu ook zo veel mogelijk, voordat het weer omslaat en we weer dag in dag uit binnen moeten zitten.

De afgelopen dagen ben ik lekker bezig geweest, veel opruimen en winterklaar maken. De paden voor de laatste keer grondig van onkruid ontdaan en de kanten netjes gemaakt. Dan lijkt de tuin meteen een stuk netter, zelfs als de borders op instorten staan (wat bij ons op bepaalde plekken nu ook gebeurt).

Het lange pad dat achter ons huis over bijna de hele breedte van het perceel loopt noemen we de ‘highway’, en hij lijkt oneindig als hij er schoon en strak bij ligt. Aan weerszijden van het pad zie je groenblijvende hagen in verschillende hoogtes, met daarachter de ene keer een border en de de andere keer een terras (of rommelhoekje) met daartussen verschillende zijpaadjes die naar andere delen van het terrein leiden.

Ook heb ik de lange uitlopers uit onze steeds hoger wordende taxushaag links verwijderd zodat deze meer gaat vertakken bovenin. De toppen zijn er op ongeveer 2 meter hoogte uitgehaald want hoger moet hij niet worden.

Je ziet nu wel dat veel zomerbloeiende vaste planten hun beste tijd hebben gehad en rommelig gaan ogen. Afknippen vind ik nu geen optie meer want dan vallen er gaten in de border, dus het beste wat ik kan doen is et zo goed mogelijk fatsoeneren. Met een mooie nazomer waarbij je veel meer tijd buiten doorbrengt dan anders, ga je ook anders naar de beplanting kijken en krijg je veel meer waardering voor de najaarsbloeiende planten en siergrassen want die houden de boel overeind. Ik ben ook zeker van plan om meer laatbloeiende planten toe te gaan voegen om de tuin zo lang mogelijk interessant te laten blijven.

Tijdens een rondje door de tuin kwam ik wat planten tegen die het niet zo naar hun zin hadden en die ben ik gaan oppotten om volgend jaar te kijken wat ik ermee ga doen. Zo was Heuchera ‘Palace Purple’ helemaal verdwenen onder het overhangende blad van een iris en dreigde Geum ‘Petticoats Peach’ verstikt te worden door omringende beplanting. Die staan nu in potten met potgrond om bij te komen en wat extra voedsel op te kunnen nemen, en dan hoop ik dat ik ze volgend voorjaar een betere plek kan bieden. Of ik laat ze in de pot zitten en fleur er een hoekje mee op.

Sandra

Andere berichten

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad

Pronkerwt

Pronkerwt

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *