De tuin in!

De tuin in!

Vanmiddag voor het eerst weer in de tuin bezig geweest, na maanden van binnenzitten deze winter. Tot nog toe was het weer dusdanig slecht dat het geen doen was buiten. Afgelopen weekend werd er in het land nog volop geschaatst! Een week geleden was het nog zo koud dat de lente verder weg leek dan ooit met nachttemperaturen van -12 graden.

Maar de afgelopen dagen is de temperatuur iedere dag aan het stijgen en komend weekend lijkt het zelfs wel rond de 15 graden uit te komen. Je kunt nu al merken dat de lucht warmer wordt, en als je bezig bent is het heerlijk buiten. Wat heb ik het gemist, in de buitenlucht door de tuin banjeren en kijken hoe alles erbij staat en wat er al opkomt aan vaste planten. Ik was even bang dat de strenge vorst flinke schade zou gaan toebrengen, maar het lijkt nu nog erg mee te vallen.

Nu gaat het grote opruimen beginnen en de tuin weer klaarmaken voor een nieuw bloeiseizoen. Als ik dan rondloop om te kijken wat er allemaal moet gebeuren, kan ik zo genieten van de sneeuwklokjes die overal staan, en de Helleborussen die bloeien tussen al het afgevallen blad. Ook Viburnum bodnantense ‘Dawn’ bloeit nog steeds en ik ontdekte zelfs een bloemetje aan het longkruid.

Dan begin ik met het vrijmaken van de paden van afgevallen blad en andere rommeltjes, ondertussen wat onkruid tussen de stenen wegtrekkend. Dat gaat nu nog heel gemakkelijk omdat alles nog in ruste is. Daarom begin ik ook zo snel mogelijk met het verwijderen van onkruid, dat scheelt enorm de rest van het seizoen.

Toen kwam ik de Lathyrus vernus tegen die onder de stermagnolia groeit, en zag tot mijn vreugde dat die al flink aan het uitlopen is. Meteen al het afgestorven blad weggehaald, net als de stengels van Gernaium ‘Jolly Bee’ die ernaast staat. dan lijkt een border meteen een stuk netter. Dan ga ik de komende dagen de Lathyrus opnemen en delen, dan kan deze een grote oppevlak langs het pad gaan beslaan want het is zo’n decoratieve plant.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad

Pronkerwt

Pronkerwt