Zaad

Zaad

Ik ben toch van plan om komend jaar meer voor te gaan zaaien en eenjarigen te gaan kweken, dus heb ik maar vast wat soorten zaad besteld.

Ook ben ik van plan om binnenkort een koude bak aan te schaffen en voor de toekomst staat een kas hoog op het verlanglijstje. Er zijn van die eenjarigen die zo de moeite waard zijn om te zaaien, en die je niet in een tuincentrum zult vinden bij het perkgoed. Zo zijn er de siererwten, klaprozen en siertabak die een aanwinst voor de tuin zijn en met relatief weinig moeite en lage kosten heb je een groot aantal planten.

Tot nog toe was de ruimte en mogelijkheid om voor te zaaien niet echt aanwezig, maar langzamerhand wordt dit steeds gemakkelijker. Veel eenjarigen kunnen ook in de vollegrond gezaaid worden, maar mijn ervaring is dat wanneer je dit tussen andere planten doet, de zaailingen weinig kans krijgen om goed te ontwikkelen of zelfs helemaal niet opkomen. Dus dan zou je al aparte zaaibedden moeten maken, maar dan moeten ze alsnog verplant worden. Dus voorzaaien heeft twee grote voordelen: je kunt eerder beginnen met zaaien, dus eerder genieten van bloei, en je kunt de opgepotte plantjes op de gewenste plek zetten tussen andere planten zonder dat ze ten onder gaan aan de concurrentie.

De witte siertabak met hangende kelken vind ik al heel lang mooi, maar heb ze zelf nog nooit in de tuin gehad. En de Mina lobata heb ik jaren geleden eens gezaait toen ik een zakje zaad kado kreeg, en wat een prachtige klimmer is dat met de van rood naar geel verbloeiende vaantjes. Dus die wil ik graag weer eens in de tuin hebben.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Pronkerwt

Pronkerwt