Extreem weer

Extreem weer

Wat een rare week hebben we gehad; we gingen van tropisch weer rond de 30 graden gisteren naar flinke wolkbreuken met onweer vandaag. Van bloedheet naar kletsnat. En dan zijn er nog steeds mensen die klimaatverandering onzin vinden… Ik weet niet wat ik liever heb.

Maar de tuin was wel erg toe aan wat water, ik kon het met de gieter niet meer bijhouden. Dus buiten is het wel even lekker opgefrist, maar er zijn wel wat planten ingestort na die stortregens zoals de ezelsoren en verschillende geraniums. Gelukkig waren die er al haast aan toe om teruggeknipt te worden. De ezelsoren heb ik meteen na de eerste bui al afgeknipt, net als de roze anjertjes.

Gelukkig heb ik al op tijd steunmateriaal bij de meeste hoge vaste planten geplaatst, want voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Campanula ‘Loddon Anne’ staat nog fier overeind, net als de hoge salvia’s en de geitenbaard.

Het leek me een goed idee om een kuip onder de lekkende dakgoot te zetten om het hemelwater op te vangen, maar die stroomde bij de tweede stortbui al over. Had ik toch meteen de grote ronde kuip neer moeten zetten…

Wel erg jammer dat er nog geen dakgoten op de schuur zitten die op de put uitkomen, want dan was die weer flink bijgevuld vandaag. Ik ga steeds meer het nut van wateropvang inzien, zeker als je veel jonge aanplant hebt en planten in potten en bakken. Sinds ik dit jaar het water uit de oude put tap wat er nog in zat, ben ik veel meer gaan bijgieten en heb gemerkt hoeveel het uimaakt voor nieuwe aanplant en planten die ik heb verplant. Het geeft ze toch een betere start, en als het langere periodes droog is zoals de afgelopen tijd is het belangrijk om water te geven om planten te laten overleven.

Gisteren was in Gardener’s World ook een item over wateropvang en -beheersing, en dat dit ook op een decoratieve manier kan in de vorm van troggen of minivijvers. En dit trekt dan meteen weer allerlei dieren aan. Dus ik denk dat we in de toekomst meer wateropvang gaan toepassen.

Sandra

Andere berichten

Thee in de tuin

Thee in de tuin

Hittegolf

Hittegolf

Het lijkt wel herfst

Het lijkt wel herfst

Het lijkt wel zomer!

Het lijkt wel zomer!