Eén zwaluw…

Jammer dat het na die paar prachtige weken nu weer behoorlijk koud is. Maar dat houdt de natuur (gelukkig) niet tegen!

De bodem van de borders wordt steeds groener door de uitdijende vaste planten, en ook de bomen en heesters krijgen langzaamaan een groene waas. Het gras moet nu ook weer regelmatig gemaaid worden, en de graskantjes bijgeknipt (absoluut niet mijn favoriete bezigheid in de tuin). Verder kon ik alle struikkamperfoelie bij de grond afknippen, want alles is bovengronds kapotgevroren. Gelukkig lopen ze vanuit de wortels wel weer uit, maar het lijkt wel weer even kaal.

Ook de vogels zijn druk in de weer om nesten te bouwen; de winterkoninkjes nestelen in de hedera die tegen ons huisje aangroeit, een een koolmeesstel heeft een plek gevonden onder de goot. Er wordt af en aan gevlogen met polletjes mos om een gerieflijke babykamer te bouwen.

Afgelopen week heb ik één van de borders bijna helemaal leeg gehaald om het hardnekkige zevenblad te verwijderen wat zich tussen de planten door aan het werken was. Dat gaf me meteen de gelegenheid om een aantal vaste planten te delen en weer uit te planten, zoals Veronica longifolia ‘Blauriesin’ en Echinops ritro.

Naast het ‘gewone’ tuinwerk, zijn we ook nog bezig om de verwilderde delen van de tuin aan te pakken en te fatsoeneren. Er is heel veel gesnoeid, en we hebben een oud scheefhangend hek van schapengaas weggehaald dat helemaal was overwoekerd. Wat een rommel geeft dat allemaal!
En de hele week terwijl ik buiten bezig was, bleef ik de lucht en het weiland afspeuren naar de eerste zwaluwen, die rond deze tijd bij ons arriveren. En juist toen we gisteravond aan het eten waren zag ik een groep over het weiland rondvliegen. Dan is voor mij het voorjaar echt compleet.

Nu nog wat vriendelijker temperaturen en dan klopt het plaatje helamaal.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad