De natuur explodeert

Wat een prachtige dagen hebben we op dit moment! Volop zon en temperaturen die in mei niet zouden misstaan. We genieten met volle teugen, de deuren staan open, we lunchen en drinken thee buiten op het terras, maar er wordt ook hard gewerkt in de tuin. Alles schiet de grond uit, vooral het onkruid, dus nu moet het grondig verwijderd worden, dan heb ik er later in het seizoen minder werk van.


De eerste vroege tulpen zijn al aan het bloeien, ondanks de vorstschade dat het blad had opgelopen. De oranjeroze kleur van deze Tulipa greigii staat zo vrolijk in de border!
Over vorstschade gesproken, er zijn meer planten die ervan te lijden hebben gehad; alle struikkamperfoelie is bovengronds ingevroren, dus die moet ik helemaal tot de grond wegsnoeien. Ze lopen wel weer uit, maar ik had een paar mooie dikke bossen staan, en het zal wel weer een paar jaar duren voor het weer zo vol is.
Ook de rozen zien er erg sneu uit, en van een paar denk ik dat ze het niet gaan redden. Gelukkig ontdekte ik gisteren in Rosa ‘Veilchenblau’ en ‘Crocus Rose’ de eerste nieuwe scheuten, en dat was een pak van mijn hart.


Ook de dieren zijn druk in de weer, het koppeltje ooievaars stapt regelmatig bij ons door het weiland, en de kleinere vogeltjes zie je met nestmateriaal rondvliegen. Af en toe huppelt er een ree voorbij en hoog in de lucht zweven roofvogels sierlijk rond op de luchtstromen. Ik kan er naar blijven kijken, al die wondertjes van de natuur…
Dan pak ik mijn drietand en schepje maar weer ter hand en ga de paardenbloemen in de borders te lijf, en wat me verder nog stoort, zoals iets te enthousiast uitgezaaide planten als akelei en vingerhoedskruid. Een aantal vaste planten is alweer zo groot geworden dat ik ze heb uitgestoken, gescheurd en weer teruggeplant op een groter oppervlak.

Ondanks het vele werk dat er nu moet gebeuren is het voor mij toch vooral genieten van deze tijd, nu het buitenleven weer is begonnen!

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad