Kale vlakte

Het is weer een heerlijke dag vandaag, dus lekker buiten bezig geweest. Altijd als ik aan het snoeien en weghalen van afgestorven materiaal ben vind ik het zo’n kale boel! Behalve een aantal heesters en bomen zijn de borders verder nagenoeg kaal. Het is dan haast niet voor te stellen dat het over een aantal weken een groene oase zal zijn met heel veel bloemen.
Het is prachtig om in buitengebied te wonen, maar er kleeft wel één enorm nadeel aan: je komt nooit af van de paardenbloemen, boterbloemen, hondsdraf, brandnetel en zevenblad. Vooral de borders die langs de erfgrens liggen hebben er heel veel last van. Soms moet ik hele pollen planten opnemen om het onkruid er tussenuit te halen. Dan kan ik wel meteen twee vliegen in één klap slaan, want dan kunnen de vaste planten meteen gedeeld en verjongd worden.
Zo heb ik een deel met de bodembedekkende smeerwortel waar nu zo veel brandnetels tussen zijn gaan zitten dat het er allemaal uit zal moeten om van de brandnetels af te komen.

In deze tijd van het jaar heb ik soms meer het gevoel dat ik een onkruidtuin heb, in plaats van een siertuin. Maar gelukkig komen er al weer een heleboel vaste planten boven de grond. Ik vind vooral het rood aangelopen blad van Geranium ‘Fay Anna’ zo mooi, want dat valt heel erg op tussen al die grauwe tinten. Later zal het blad naar groen verkleuren.
Ik heb ook de plaat van de ‘vijver’ verwijderd, dit is een ingegraven betonkuip, maar ondanks de afdekking kon ik twee dode kikkers uit het water vissen. Het lukt ze toch om in de kuip te komen, maar ze komen er in de winter niet meer uit omdat het peil te laag wordt, heel sneu…

Het wordt binnenkort ook weer tijd om de grasmaaier te voorschijn te halen, want het gras ziet er erg rommelig uit nu. Gisteren ben ik al met kalk aan het strooien geweest, want er zit veel mos in het gras, vooral op plekken die wat meer in de schaduw liggen.

Tja, het is echt weer begonnen met het tuinwerk, en stukje bij beetje wordt alles weer netjes en kan ik bezig gaan met het verplanten van een aantal vaste planten wat ik al sinds vorig najaar in mijn hoofd heb. Er zijn delen in de borders waar ik nog niet tevreden over ben en ook planten waar ik niet tevreden over ben, dus er zal nog een heleboel gaan veranderen de komende weken!

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad