Wind en water

Wat is het al weer een tijd geleden dat ik geschreven heb! Het is dan ook niet zo dat er niets is gebeurt in de tuin, maar het weer is de afgelopen periode niet echt om over naar huis te schrijven geweest, dus veel meer dan de nodige standaardklussen kon er niet gedaan worden.

Herfstweer
Het water dat we in het voorjaar ontbeerden, is de afgelopen weken naar beneden gekomen, vaak vergezeld door harde wind. Vorige week is er zelfs een stevige storm over het land getrokken, en ik hield mijn hart vast, want regen en harde wind is funest voor veel planten. Door het gewicht van het water en het rukken van de wind worden dan veel vaste planten tegen de grond geslagen.
Maar wonder boven wonder bleef het ons in het noorden bespaard omdat wij het oog van het lage drukgebied precies boven ons hadden liggen.

Maar eindelijk was het gistermiddag droog en zelfs zonnig, dus heb ik de tuingereedschappen gepakt en ben stevig aan de gang geweest in de borders. In bepaalde delen was dat ook echt nodig, want die gaven al een behoorlijk verwilderde indruk. En als je in de borders bezig bent, zie je pas hoe veel onkruid en graspolletjes er toch een plekje hebben gevonden. Dat is verwijderd, evenals een heleboel zaailingen die de overhand dreigden te krijgen op bepaalde plekken. Wat heb ik veel akeleien weggehaald!

Naast de ongewenste zaailingen kwam ik ook een paar tegen die ik heb uitgegraven en opgepot, zoals de bergmunt die zich bescheiden had uitgezaaid, en ik vond ook nog een zaailing van de Persicaria amplexicaulis en ook die ik heb opgepot. Ik wist niet eens dat die zich uitzaaiden. Dat zijn dan weer de leuke verrassingen.

Het is wel geweldig om nu, na de eerste jaren, te zien hoe de tuin zich ontwikkelt en groeit (letterlijk en figuurlijk). Steeds een beetje voller, steeds een beetje mooier.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad