Voldaan

Met een heerlijk voldaan gevoel kijk ik terug op deze heerlijke zonnige dag. Mijn gezicht gloeit en mijn lichaam doet overal pijn, het bewijs dat ik de hele dag buiten bezig ben geweest.
Vanmorgen even na negen uur ben ik naar buiten gegaan, terwijl de rijp nog op het gras glinsterde. Maar de zon scheen al en het was zo rustig, dat het helemaal niet koud aanvoelde. De wereld was zo mooi vanmorgen, dat ik eerst een tijdje in stilte heb staan te genieten van de warme zonnestralen en de kwetterende vogels om me heen terwijl het verder helemaal stil was.

Maar er was werk aan de winkel dus na het geniet-moment heb ik de tuingereedschappen gepakt en heb ik de hele dag doorgebracht met scheppen, sjouwen, knippen en opruimen.
Ook Harm heeft goed zijn best gedaan; hij heeft een aantal bomen gesnoeid en coniferen getopt die te groot waren geworden. We hebben een begin gemaakt met het opbouwen van de rozenboog, maar we wilden toch nog wat dingen anders hebben, dus hij is nog niet neergezet omdat daar weer ander materiaal voor nodig is.

Ook heb ik de kas zo ver klaar gemaakt dat ik met planten bezig kan gaan, en nu dat hoekje zo is opgeknapt na het opruimen van de rommel en het aanleggen van bestrating, wilde ik ook een stukje grond uitgraven om te vullen met zwarte grond voor beplanting. Dus moest ik eerst een laag van 20 cm scherp zand afgraven voordat ik op zwarte grond stuitte en toen weer vullen met zwarte grond wat van een andere bult moest komen. Dat was een heleboel kruiwagens vol scheppen en kruien, ik heb vandaag mijn fitness training wel gehad! Maar wat wordt het weer leuk, en ik krijg er zo’n kick van als een rommelhoekje helemaal opknapt.
Tussendoor ben ik ook nog even bezig geweest met het opruimen van de borders, en dat was ook weer genieten want onder al het dode plantmateriaal en blad komen de eerste vaste planten ook al weer boven de grond. Het is een feest van herkenning als je blad weghaalt en de eerste blaadjes van die ene Geranium ziet, en oh ja, die mooie Phlox en Hemerocallis, heerlijk! De belofte van de tijd die komen gaat. Op onderstaande foto het ontvouwende blad van Geranium ‘Fay Anna’ dat rood opkomt en echt opvalt tussen alle grauwe kleuren. Prachtig om te zien, en later in het voorjaar wordt het blad groen.
Eigenlijk zou ik willen dat zo’n dag als vandaag veel langer was, maar ik ben bang dat mijn lichaam dat niet aankan. Vandaag zijn we de hele dag buiten bezig geweest, en alleen even rust genomen voor een kopje koffie, lunch en thee (’s middags buiten achter het huis), en verder doorgegaan tot half vijf. En toen wilde het ook niet meer, mijn lichaam ging steeds harder protesteren en ik denk dat ik het morgen ook wel zal voelen.
Maar dat maakt niks uit, want dan weet je tenminste dat je leeft!

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad