Werk genoeg

Wat is er weer een hoop te doen!

Gisteren was een perfecte dag om flink aan te pakken in de tuin; het zonnetje scheen, er was weinig wind en de temperatuur aangenaam, zo’n 6 graden.
Ondanks de paar graden nachtvorst die we nog steeds hebben ben ik wel begonnen met het opruimen van de borders, want ze hebben nu wel licht en lucht nodig, en een aantal vaste planten laten hun neuzen al weer zien. Ook het blad van de tulpen en narcissen komt nu boven, dus het is wel uitkijken met het wegharken van al het afgevallen blad dat als isolatielaag heeft gediend. Kruiwagen na kruiwagen heb ik weggebracht. Ook al het dode plantmateriaal van de vaste planten heb ik meteen weggehaald, zodat de borders er nu weer heel kaal en vlak uitzien. Het is haast niet voor te stellen dat het over een tijdje een weelderig groene oase zal zijn waar de planten strijden voor hun plekje.

Dat doet me ook beseffen dat een aantal planten moeten verhuizen en/of verjongd moeten worden om de groeisituatie goed te houden. Vorig jaar zomer kwamen al een aantal planten aardig in de verdrukking door naastgelegen, sneller groeiende planten. Dat houdt ook in dat een aantal snelle goeiers flink teruggezet gaan worden, anders nemen die de hele oppervlakte over.
Er zijn een paar bodembedekkers waar ik niet zo blij mee ben, want die gaan veel te hard. Dat lijkt mooi als de tuin nog heel veel open ruimtes heeft, maar zodra het een beetje dicht begint te groeien zijn dat soort planten meer een plaag dan een zegen. Zoals bijvoorbeeld Fragaria vesca, het bosaardbeitje, dat veel te wild is voor de border en zich steeds verder uitbreidt. Ik ga deze plant (proberen!) te verwijderen voordat de hele border er vol mee zit. Dit plantje hoort meer thuis in een wilde bostuin.

Ook heb ik de schaar in een aantal vlinderstruiken en klimrozen gezet, en ze teruggesnoeid om ze mooi compact te houden en de bloei te stimuleren.

Sandra

Andere berichten

De tuin in!

De tuin in!

Een kei hoort erbij!

Een kei hoort erbij!

Wat een gevaarte!

Planten in toom houden