1e buitendag

Wat was het gisteren heerlijk! Het rustige weer en een lekker zonnetje lokten me naar buiten. Ik heb mijn tuingereedschap opgezocht en ben begonnen met het fatsoeneren van de tuin.

Nu er nog geen blad aan de bomen en heesters zit, kan ik overal goed bij, dus ben ik begonnen in een ‘wild’ gedeelte van de tuin dat eind vorig jaar een ondoordringbaar bramenbos was geworden. Dus met de takkenschaar heb ik de lange en doornige takken zo dicht mogelijk bij de grond afgeknipt en zo stukje bij beetje de lange takken (sommige waren wel 5 meter lang!) met een hark weggehaald. En doordat de takken zo lang waren, zaten ze door alles heen: in de beukenhaag, de Rhodondendron en de coniferen. Ik moest af en toe grof geweld gebruiken om ze eruit te krijgen. Vooral de Rhodo heeft behoorlijk te lijden gehad van het geweld van de braam.
Juist omdat dat stuk tuin zo verwilderd is, duiken er heel wat ongewenste zaailingen op, zoals van de vlier en esdoorn die heel gemakkelijk wortelen. Voor dat je het weet heb je een oerwoud. Dus toen ik met het verwijderen van de bramen bezig was heb ik meteen alle wildgroei weggeknipt. Daarmee ben ik het niet kwijt, maar zo hoop ik het wel een beetje in de hand te houden.

Zo had ik in no time een behoorlijke berg snoeihout wat ik verzamel op een plek in het wilde gedeelte, maar dat moet nog naar de andere kant van het perceel vervoerd worden (leuke klus, met die lange doornige bramentakken!).

Na deze inspannende klus ben ik begonnen in de borders het dode hout van de vaste planten weg te knippen, en het is opvallend hoeveel planten al fris blad aan het ontwikkelen zijn. Dus het is ook hoog tijd om ze wat meer licht en lucht te geven, ondanks de kans op nachtvorst.
Terwijl ik zo in tuin aan het rommelen ben, verzin ik van alles wat ik nog zou kunnen en willen doen, en dat is meestal meer dan dat ik tijd heb om te doen. Maar elke klus die geklaard wordt is er één, dus de belangrijkste klussen eerst en dan komt de rest vanzelf.

Sandra

Andere berichten

De tuin in!

De tuin in!

Een kei hoort erbij!

Een kei hoort erbij!

Wat een gevaarte!

Planten in toom houden