Uitgebloeid, opgevreten, omgewaaid…

Het blijkt een aardig onstuimige zomer te worden. Hoewel de temperaturen wel goed zijn, hebben we wel veel last van heftige regenbuien met onweer en af en toe behoorlijk harde wind. En dat was de tuin wel aan te zien; naast het hoognodige werk was er niet veel gelegenheid om alles goed bij te houden.Gisteren was het weer perfect en kon ik weer een dagje flink bezig, het werd tijd om weer wat orde in het ‘slagveld’ aan te brengen. Eerst heb ik alles weggesnoeid wat uitgebloeid, aangevreten en omgewaaid was, wat als gevolg heeft dat er wat kale plekken ontstaan, maar dat is nog altijd beter dan een slordige kluwen van planten die in elkaar verstrikt zijn geraakt. Verder al het opgeschoten onkruid wat toch overal tussen verschijnt weggehaald, kruiwagen na kruiwagen heb ik naar de composthoop gereden.

Met dit soort weer ga ik me toch afvragen of het niet verstandiger is om planten die gevoelig zijn voor wind en regen weg te halen, want hoe goed ze ook gesteund worden, het blijft lastig om ze mooi en overeind te houden. Dan denk ik aan Campanula lactiflora ‘Loddon Anne’, Galega ‘Lady Wilson’ en Malva moschata, allemaal mooie planten zolang ze niet te veel te lijden hebben van de wind, maar als ze omgaan is het meteen een rommeltje.

Ik werd er gisteren ook even aan herinnerd waarom ik geen fan ben van gras. Als het iets te lang is en het is vochtig weer, dan is er haast geen doorkomen aan met de grasmaaier. Iedere paar banen en het ding moet weer leeggemaakt worden omdat alles aan elkaar plakt. Daarom heb ik dat ook in etappes gedaan en afgewisseld met kantjes knippen en wieden. Niet mijn favoriete bezigheden in de tuin, maar het resultaat mag er weer zijn, dus heb ik het er wel voor over.

Sandra

Andere berichten

De tuin in!

De tuin in!

Een kei hoort erbij!

Een kei hoort erbij!

Wat een gevaarte!

Planten in toom houden