Eerste echte tuindag

De weerberichten waren al hoopgevend, en ze kwamen uit vandaag. Het was zacht, overwegend zonnig en rond de tien graden Celsius. Voor mij de reden om de agenda om te gooien en een middag in de tuin te plannen.

En dat werd ook hoog tijd, want het voorjaar komt eraan… Bij de eerste inspectie van de borders kwam ik erachter dat er al een heleboel vaste planten boven de grond komen. Dus zaak om het afgevallen blad rustig en voorzichtig uit de borders te harken en de grond vrijmaken om door de zon te laten verwarmen.

Onder het blad dat weggehaald werd, verschenen de neuzen van de pioenrozen, floxen, geraniums en campanula’s. Wat een feest, de belofte voor het komende tuinseizoen. Het is al duidelijk dat de meeste planten de vorstperiode goed hebben doorstaan (misschien wel mede door het bladerdek). Zelfs Erysimum ‘Bowles Mauve’, die ik eigenlijk als eenjarige kocht, loopt nu voor het vierde jaar uit.


De sneeuwklokjes en krokussen bloeien nu volop, ook de Helleborus doet het goed en de eerste bloemetjes verschijnen van het longkruid.


Er lag behoorlijk wat blad in de borders, en na een tijdje had ik een rij van hoopjes blad en snoeihout achter elkaar op het gras liggen. En aangezien mijn kruiwagen een lekke band heeft, moest ik alles met de hand wegvoeren; ik heb heel wat meters gemaakt vandaag.
Harken, vegen, snoeien en opruimen, daar begint het tuinseizoen voor mij mee. Maar wat heb ik genoten vandaag van het prachtige weer en de ontwakende natuur.

Sandra

Andere berichten

De tuin in!

De tuin in!

Een kei hoort erbij!

Een kei hoort erbij!

Wat een gevaarte!

Planten in toom houden