Januari

Na alle drukte van de decembermaand en de nasleep ervan, is nu zo langzamerhand de rust weer terug gekeerd. In deze periode begint het verlangen naar het voorjaar steeds meer de kop op te steken, en elk jaar ben ik weer teleurgesteld dat het zo vreselijk lang duurt.
Zoals ook nu; na een vorstperiode van een paar weken, zijn de temperaturen nu weer boven nul, en goede dagen worden afgewisseld door minder goede dagen. Zo waren er vorige week een paar dagen dat het schitterend was: zonnig en windstil, dan hoor je de vogels kwetteren en denk je meteen dat het voorjaar er aan komt. Maar na dat soort dagen wordt je weer uit de droom gehaald door druilerig herfstweer met mist en regen en harde wind, en sta je meteen weer met beide benen op de grond.

Je hoopt dat februari al een aantal zachte dagen zal hebben en dat je in maart af en toe buiten kunt zitten op een beschut plekje, dat je in april helemaal los kunt in de tuin en dat de natuur losbarst. Maar ieder jaar valt dat weer tegen en duurt het toch weer langer dan verwacht, ik stink er ieder jaar weer in en toch leer ik het niet. Het zit tussen de oren en geduld is over het algemeen niet het sterkste punt van een tuinier.

Ik was net even een klein rondje aan het maken, en mijn vingers werden meteen koud en gevoelig, het is vreselijk koud en mistig en er staat een kille wind. Kortom, geen weer om buiten te zijn. Maar ik zag dat er al dikke knoppen in de Helleborus zitten. Vorig jaar heb ik heel bewust een aantal planten in de tuin gezet die vroeg bloeien, zoals genoemde Helleborus niger ‘Praecox’, maar ook Corylopsis pauciflora en Viburnum bodnantense ‘Dawn’, hoewel de laatste nog aan de jonge kant is en nog niet bloeit. Op deze manier heb ik ook tijdens de wintermaanden bloei in de tuin wordt het seizoen behoorlijk verlengd.
En ook in de manden die ik beplant heb met allerlei soorten bollen begint het groen boven te komen, dus de belofte voor het komende voorjaar is er zeker al.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad