In ruste

Het echte tuinseizoen zit er weer op voor dit jaar, bijna alle bomen en heesters hebben hun blad laten vallen en alles is vochtig en drassig.

Ik ruim eigenlijk niets op in het najaar, het blad blijft liggen in de borders als isolatie en de afgestorven vaste planten laat ik staan zodat ik ze in het voorjaar weer makkelijk terug kan vinden. En het is natuurlijk voor de dieren een ideale plek om te schuilen en rond te scharrelen.

Er zijn natuurlijk altijd noodzakelijke klussen die moeten gebeuren; zo is in een van de herfststormen mijn prachtige klimroos ‘Paul’s Lemon Pillar’ losgewaaid en ligt nu zielig op de grond. Dus die moet ik nog even goed stevig aanbinden. Ook wil ik het gras zo veel mogelijk bladvrij maken, maar verder laat ik de tuin eerst weer met rust.

Het is nu weer tijd om het binnen weer gezellig te maken met de houtkachel aan en brandende kaarsjes, en plannen te gaan maken voor de veranderingen in de tuin voor volgend jaar. Weer heerlijk de bladen en boeken doorneuzen om nieuwe ideeen op te doen.

En natuurlijk reikhalsend uitkijken naar volgend voorjaar en het verschijnen van het eerste groen en de eerste bloem.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad