Herfst?!

Vanmiddag zat ik even lekker buiten op een bankje in de tuin, uit de wind en in de zon. Dat voelt nog steeds heerlijk aan, maar het is goed te merken dat de dagen korter worden, en zeker door het wisselvallige weer voelt het al erg herfstig aan. Ik blijf hopen op nog een paar mooie rustige najaarsdagen, want de tuin is nog steeds zo mooi en het is nu ontzettend druk met vlinders. Toen ik op m’n bankje zat te mijmeren, scheerden de vlinders steeds rakelings langs me, op zoek naar de mooiste bloemen met het lekkerste nectar.

Hibiscus syriacus ‘Lady Bradley’ bloeit dit jaar weer uitbundig met prachtige gevulde zachtrose bloemen die naar het hart toe steeds donkerder worden. Vorig jaar heeft hij niet gebloeid, ondanks dat er wel knoppen in zaten, maar ik denk dat door de kou de nattigheid in deze tijd vorig jaar de bloei niet heeft doorgezet. Gelukkig dit jaar wel, want ik vind het een plaatje om te zien. Blog Image
Ik kwam in een eerder bericht een foto tegen van een stuk tuin dat ik toen net had aangepakt, met de border langs het ronde gazon die ik heb doorgetrokken. Dat was in april en als je dat stukje nu ziet, kun je je niet voorstellen dat het toen nog kale grond was.Blog ImageBlog ImageAls je de foto’s onder elkaar ziet, dan zie je pas het enorme verschil tussen begin april en begin september. De planten op de voorgrond en achter rond de berk heb ik vorig jaar geplant, dus die zijn al wat meer uitgegroeid, maar ik vindt het toch vind ik het er al goed gevuld uitzien. Dat is het grote voordeel van vaste planten; het geeft snel resultaat. Het is wel de bedoeling dat het meer gemengde borders gaan worden en er staan ook al een aantal heesters en buxusstekken tussen de vaste planten, maar die zijn nog zo klein dat ze nog niet echt meetellen. Als we een paar jaar verder zijn zal alles wat beter in verhouding zijn, maar tot die tijd zijn vaste planten prachtige vullers en als de rest verder uitgroeit, kan ik ze altijd nog verplanten. Maar ik blijf een groot liefhebber van vaste planten, ze geven de tuin afwisseling en kleur, echt onmisbaar ondanks dat het wat meer werk is.

Blog ImageAstrantia major ‘Claret’ blijft maar bloeien. Hij staat hier bij de luchtig groeiende steentijm, Calamintha nepeta subsp. nepeta, wat een geweldige combinatie is gebleken. Juist door de wat stijve groeiwijze en grote bladeren van het Zeeuws knoopje en de volle donkerroze kleur, past het prachtig bij de zachte kleur en luchtige groei van de steentijm.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad