Droog en dor

De wekenlange droogte begint zijn tol te eisen in de tuin; de nieuwe aanplant heeft het erg moeilijk dus ben ik elke dag aan het gieten. Liters water gaan erdoor om te redden wat er te redden valt. De grond is inmiddels zo kurkdroog dat het haast geen water opneemt, het blijft er gewoon op liggen. Van de nieuwe beukenhagen slaat lang niet alles aan, wat erg jammer is.

Het is gelukkig niet super warm, anders zou het nog erger zijn. Maar het lijkt alsof de natuur een groeistop heeft ingelast, want er zit bijna geen ontwikkeling meer in de planten. Weinig nieuwe loten en knoppen, en het gras doet ook rustig aan (scheelt wel een paar maaibeurten!). Vooral de borders die onder de bomen liggen, hebben het vreselijk moeilijk, want die zijn helemaal uitgedroogd.

Als klap op de vuurpijl heeft het zondag en maandag stevig gewaaid, dus lag er ook een heleboel aardig plat. Zondag was het heel apart, het waaide hard maar het leek alsof er een föhn aanstond, zo warm was de wind. Het gevolg was dat de helft van de appels van de appelboom afgewaaid is, evenals de kastanjes en heel veel blad en takken. Dus heb ik gisteren heel veel opgeruimd en gesnoeid wat plat lag en niet meer te redden was.
Blog ImageGelukkig zijn er nog genoeg mooie dingen om van te genieten in de tuin: Hemerocallis ‘Cream Drop’ (foto boven) laat de eerste bloemen nu zien en het geel van deze bloemen combineert geweldig met de Iris die er vlak bij staat (foto onder). Deze Iris heb ik dit voorjaar geplant en het is een verrassend geslaagde combinatie. Blog Image
Ook Veronica longifolia ‘Blauriesin’ bloeit nu (foto onder), samen met Phlox paniculata ‘Danielle’ die helder wit is, en de kogelronde bloeiwijzen van Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ die elk moment kunnen gaan bloeien staat erbij, ook zo’n geslaagde combinatie waar ik erg tevreden over ben.
Blog ImageMaar niet alle combinatie vallen uit zoals ik gehoopt had; onder de appeboom heb ik een hoekje ingericht wat erg flets uitvalt met allemaal bloemen in ongeveer dezelfde tinten, waaronder Malva moschata (foto onder), Campanula lactiflora ‘Loddon Anne’, Geranium pratense en Tradescantia ‘J.C. Weguelin’. Allemaal soorten bloemen die qua vorm en kleur te veel bij elkaar liggen, dus daar ligt nog een uitdaging om nog wat pit erin te krijgen.
Blog Image
En dat bewijst maar weer: een tuin is nooit af! Het blijft belangrijk om de tuin kritisch te blijven bekijken en wat niet bevalt te veranderen tot je er wel tevreden over bent.

Sandra

Andere berichten

Thee in de tuin

Thee in de tuin

Hittegolf

Hittegolf

Het lijkt wel herfst

Het lijkt wel herfst

Extreem weer

Extreem weer