Fam. K. Mees

De afgelopen dagen heb ik kunnen genieten van een koolmees-gezin dat in de tuin van boom naar boom vloog. Vader mees voorop met daar achteraan nog wat onzeker vijf nakomelingen die les kregen in het zoeken naar voedsel. Terwijl vader rondscharrelde om insecten te zoeken, zat de jeugd in de buurt met klapperende vleugeltjes en de bekjes wijd open om nog een hapje toegestopt te krijgen. En zo zijn ze al een paar dagen bezig met een rondgang door de tuin.
Blog ImageZe vliegen van berk naar appelboom, en van es naar kastanje en zo het kringetje rond en dan beginnen ze weer van voren af aan. Steeds komt het gekwetter uit een andere hoek van de tuin.

Het is een beetje vreemd weer de afgelopen week; broeierig en droog, vooral bij ons in het noorden. De zuidelijke helft van het land heeft perioden met zware regenval en windstoten gehad, maar dat is voor het grootste deel aan ons voorbij getrokken. Wel af en toe wat regen en een rommeltje in de lucht, maar niet echt heel serieus. De grond raakt hier dan ook al lekker uitgedroogt en neemt ook niet veel water meer op. Bepaalde planten moet ik in de gaten houden en regelmatig bijgieten, maar over het algemeen houdt de tuin zich geweldig.

Blog ImageDe boerenjasmijn bloeit volop en geurt bedwelmend als je er langs loopt. De pioenroos die ervoor staat, kan elk moment gaan bloeien want hij zit vol met dikke knoppen. Ik kan niet wachten tot het zo ver is, want dan heb je het plaatje van de dikke gevulde roze bloemen van de pioen met op de achtergrond de zuiverwitte bloemen van de boerenjasmijn die er als een soort gipskruid doorheen groeit. Een schitterend boeket dat in de tuin staat.
Ook de rozen en clematissen bloeien nu, vooral de klimroos ‘Paul’s Lemon Pillar’ is overladen met crèmekleurige, heerlijk geurende bloemen, waar ik aan blijf ruiken.
Blog Image
En de tijd van de campanula’s is aangebroken: de ene na de andere soort laat zijn bloemen zien, glomerata, punctata, persicifolia en poscharskyana gaan vlot achter elkaar open.
Blog ImageVooral de hangende klokken van C. punctata ‘Rubra’ (foto) met hun oudroze kleur vind ik fantastisch. Net dit voorjaar geplant en laat nu al zijn eerste bloemen zien aan één enkele bloemstengel. Volgens het kaartje wordt de plant ongeveer 25 cm hoog, maar bij mij is dat inmiddels al 40 à 50 cm! Ik had hem vlak langs een pad geplant, maar nu moet hij maar een stukje naar achteren verhuizen, anders blijft er van het pad niets over.

Sandra

Andere berichten

Heerlijke herfst

Heerlijke herfst

De tuin in!

De tuin in!

Hittegolf

Hittegolf

Zaad

Zaad